Svar till Riccard Axtelius (S)

Moderaternas syfte med ordningsvakter och väktare i Ystad kommun är att skapa en ökad trygghet för våra kommuninvånare, besökare och företag.
Det är korrekt att det är skillnad på vad en väktare och en ordningsvakt får göra och vilka befogenheter de har.
Ordningsvakter lyder under Polismyndigheten och är skyldiga att lyda polisens order som rör tjänsten som ordningsvakt.

Ordningsvakter har rapporteringsskyldighet gentemot polisen och ska lämna rapport när de får kännedom om brott.
Till skillnad från ordningsvakter får väktare bara ingripa på samma sätt som vem som helst i samhället, så kallat envars gripande.

Det handlar om att gripa den som har begått brott, som kan straffas med fängelse, och påträffas på bar gärning eller flyende fot.

Länsstyrelsen är ansvarig myndighet för bevakningsföretag och väktare.
Jag kan bara beklaga att vi i vår kommun ska behöva använda väktare som vårt kommunala bostadsbolag Ystadbostäder redan gör, för att t.ex. patrullera eller bevaka utsatta boendeparkeringar för att motverka stölder och skadegörelse på bilar.

Ystads Saltsjöbad vill sätta upp övervakningskameror för att minska bilinbrott på parkeringen som används av deras besökare. I väntan på att få ett ev. tillstånd beviljat är väktare ett alternativ.
Det är många som känner sig otrygga när de vistas på olika platser såsom stationsområdet, gågatan och våra torg. Narkotikaanvändandet har ökat markant i Ystad och ordningsvakter kan vara ett alternativ för att minska detta. Att göra ingripande vid försäljning av narkotika, när polisens resurser inte räcker till, är bara ett exempel.
Jag hoppas att du har fått svar på dina frågor varför vi driver frågorna om att kommunen borde anlita väktare och ordningsvakter för att skapa ett tryggare Ystad.

Kristina Bendz (M)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tappade uppkopplingen